Strona Główna / Finanse / W niektórych państwach europejskich wprowadzono podatek od cukru. Czy Polska też wprowadzi ten podatek?
cukier

W niektórych państwach europejskich wprowadzono podatek od cukru. Czy Polska też wprowadzi ten podatek?

Dużo mówi się o tym, że powinniśmy odżywiać się zdrowo, ograniczać cukier, dbać o ruch. Tymczasem przeprowadzone badania wskazują, że ilość spożywanego cukru rośnie w zastraszającym tempie. Jest on na drugim miejscu wśród składników naszej diety. W niektórych krajach Europy wprowadzono tzw. podatek od cukru. Czy w Polsce również będzie on obowiązywał?

Czy pójdziemy w ślady Europy?

Podatek od cukru ma wpłynąć na prozdrowotne nawyki społeczeństwa i zmotywować producentów do stosowania mniejszej ilości cukru w produkcji napojów i wyrobów cukierniczych. Podatek wprowadzono już w 11 krajach, takich jak chociażby: Francja, Belgia, Węgry, Anglia, Irlandia, Finlandia, Katalonia, Norwegia. Podatek podzielono na trzy grupy: od cukru, od czekolady i innych słodyczy oraz od słodkich napojów.

Na wyspach, w Anglii czy Irlandii, obowiązuje podatek od napoi. Za każde 100 ml, w którym jest ponad 5 gramów cukru, trzeba będzie zapłacić 22 pensy więcej. Jeżeli w 100 ml płynu jest ponad 8 gram, to nowy podatek wyniesienie 29 pensów.

Już od kilku lat wspomina się w Polsce o opodatkowaniu niezdrowego, tuczącego jedzenia. Jednak nie podjęto w minionych latach w tym temacie żadnych konkretnych działań. W ostatnich dniach w polskich mediach można było przeczytać coraz więcej informacji o tym, że taki podatek mógłby być wprowadzony również w Polsce.

„Jestem za cukrem, za jego producentami, ale jestem stanowczo przeciwny używaniem go w nadmiarze. Podatek od cukru byłby takim ‚zimnym prysznicem’. Warto to rozważyć” – mówił wiceminister rolnictwa, Ryszard Zarudzki.

Wiemy o tym, że tego typu działania wspierają promocję racjonalnego żywienia i politykę prozdrowotną. To głównie rozwiązania podatkowe. Resort analizuje tego typu regulacje. – mówił z kolei Paweł Jurek z biura prasowego resortu Ministra Finansów.

Specjaliści ds. ekonomii biją jednak na alarm i mówią, że to fatalne rozwiązanie. Po pierwsze w Polsce np. VAT na wyroby cukiernicze wynosi 23 % a tymczasem w Niemczech tylko 8 %. Wzrost cen żywności objętych tym podatkiem mógłby spowodować, że Polacy przerzucili by sie na produkty tańsze i gorszej jakości np. importowane napoje z Ukrainy.

 
 baner 750

Dlaczego cukier jest tak niebezpiecznym składnikiem? Jak można go zastąpić?

Problem cukru to poważna sprawa dla naszego organizmu. Czy jednak najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie dodatkowego podatku? Jak się okazuje, dietetycy podpowiadają jak zmieniając nawyki żywieniowe możemy zmniejszyć ilość cukru w naszym organizmie.

„Cukier to produkt wysokoenergetyczny dostarczający około 405 kcal/ 100g produktu. Nie dostarcza organizmowi przy tym żadnych wartości odżywczych poza energią” –mówi Aleksandra Radomska, dietetyk z Poradni Nasza dieta.

Do zamienników cukru zaliczamy m.in. ksylitol czyli cukier brzozowy. Nie powoduje skokowego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu może być spożywany przez cukrzyków w ograniczonej ilości.

„Innym popularnym zamiennikiem cukru stosowanym przez wiele osób jest stewia czyli roślina pochodzącą z Ameryki Południowej. Hodując stewię samodzielnie w doniczce mamy wówczas pewność, że substancja słodząca to wyłącznie stewia, gdyż preparaty dostępne na rynku zawierają najczęściej dodatek innych substancji intensywnie słodzących co obniża koszt produktu finalnego przez producentów „– podpowiada dietetyk Aleksandra Radomska.

Popularnym produktem słodzącym, zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym jest miód. Wpływa korzystnie na naszą odporność, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zawiera duże ilości potasu dzięki, czemu zalecane jest pacjentom z chorobami układu krążenia. Wykazano jednak, że w temperaturze powyżej 450C miód traci swoje cenne właściwości.

„Zbyt wysokie spożycie cukru wpływa na zwiększenie masy ciała, zwiększenie oporności na insulinę, zaburzenia lipidowe i nadciśnienie tętnicze. Są jednak dania, których nie wyobrażamy sobie bez smaku słodkiego jak np. naleśniki, ciasta czy inne desery dlatego warto w swojej kuchni stosować jego naturalne zamienniki.” – mówi dietetyk Aleksandra Radomska z poradni Nasza Dieta.

Komentarze

comments

Zobacz również

c700x420

Saunowanie, a później kąpiel w morzu – taka atrakcja w Sopocie!

Gdyby ktoś ci powiedział, że w grudniu będziesz kąpać się w Bałtyku, to pewnie zacząłbyś ...