Strona Główna / Kultura i Rozrywka / W najbliższą sobotę już trzecia edycja Owidzkiego Festiwalu Piw Rzemieślniczych „U Welesa”
41341490_2044491042503415_8984781114593771520_n

W najbliższą sobotę już trzecia edycja Owidzkiego Festiwalu Piw Rzemieślniczych „U Welesa”

W najbliższą sobotę, 22 września odbędzie się już trzecia edycja Owidzkiego Festiwalu Piw Rzemieślniczych „U Welesa”. Oprócz degustacji pysznego piwka odbędzie się także Święto Plonów (inscenizacja dawnych obrzędów dożynkowych, warsztaty kuchni średniowiecznej oraz wykład popularnonaukowy). Natomiast muzycznym umileniem Festiwalu będą Kociewskie Śpiewogry.

Festiwal jest świetną formą rozrywki dla całych rodzin. Zarówno dorośli jak i dzieci znajdą dla siebie zajęcie. Przez cały czas będzie strefa z animacjami i konkursami dla dużych i małych. Ci którzy interesują się rękodziełem, będą mogli wziąć udział w warsztatach, m.in. z kuchni słowiańskiej połączonych z degustacją, czy warsztatach z plecionkarstwa.

Natomiast swoje trunki zaprezentuje kilka browarów. Browar Brodacz pochodzi z Sopotu. Swoje umiejętności zaprezentuje na tym festiwalu po raz pierwszy. Swój debiut będzie miał również Bytów Browar Kaszubski.

Po raz kolejny pojawią się Browar Gościszewo wraz z trójmiejskim Pub Polufka. Spodziewamy się zatem całej gościszewskiej piwnej ekipy: Surfera, Rycerza, Komtura, Drwala, Hipisa, Gwiazdora i innych chmielowych bohaterów.

Stałym bywalcem jest już Browar Czarna Owca, z pobliskiego Semlina. Liczymy na to, że przywiozą swojego Porter Nostera 2018. Idealne piwo na długie jesienne wieczory!

Swoje nowe smaki , oprócz legendarnego Robin Boobr zaprezentuje również Browar Rzemieślniczy RzekaPiwa.

Podczas welesowego festiwalu Tomasz Starczewski, piwowar oraz właściciel Browar Czarna Owca z Semlina, opowie o historii i obecnej kondycji browarnictwa rzemieślniczego w Polsce. Dobrze posłuchać, kiedy mądry mówi!

Wydarzenie rozpoczyna się w południe, o 12 i potrwa do wieczora.

Program

12:00 – 20:00 – Stoiska browarów rzemieślniczych i rękodzielników  (dziedziniec przy karczmie)

12:00 – 20:00 – Animacje i konkursy z nagrodami dla dużych i małych (dziedziniec przy karczmie)

12:00 – 16:00 – Warsztaty kuchni słowiańskiej z degustacją (gród, obowiązują zapisy – max 25 osób)

12:00 – 16:00 – Warsztaty plecionkarskie (gród, Prowadzący: Czesław Hinc)

13:30 – 15:00 – Wykład pt. „Kontekst agrarny obrzędowości dawnych Słowian” (sala konferencyjna, prowadząca: Jagoda Kurek)

15:00 – 16:00 – Inscenizacja obrzędu święta plonów wraz z biesiadą (gród)

16:15 – 16:45 – Kociewie retro – występ (dziedziniec przy karczmie)

12:00 – 20:00 – Specjały karczmy słowiańskiej „Na Podgrodziu”

 

Komentarze

comments

Zobacz również

Senior (37 of 54)

Seniorzy mają nowe miejsce

14 października oficjalnie otwarty został Dzienny Dom SENIOR+ w Starogardzie Gdańskim. Miejsce, w którym osoby ...