Strona Główna / Gastronomia / Standardowe kanapki już ci się znudziły? Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na smaczne i łatwe jedzenie
pasta-1033216_960_720

Standardowe kanapki już ci się znudziły? Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na smaczne i łatwe jedzenie

Kanapki z serem, szynką czy innym standardowym dodatkiem już ci się przejadły? Nie zawsze trzeba zabrać ze sobą do pracy czy szkoły chleb z dodatkami. Mimo że kanapki wydają się najszybsze i najłatwiejsze do zrobienia to okazuje się, że znalazła się dla nich dobra alternatywa.

Alternatywą dla chleba może być makaron. Jeśli lubisz odżywiać się zdrowo, to najlepiej kupić razowy.

1) Makaron z pesto i dodatkami

Składniki:

– makaron
– pesto z bazylii lub pomidorów (można kupić pyszne gotowe pesto lub zrobić samemu)
– oliwki
– rukola

Makaron gotujemy al’ dente, przelewamy zimną wodą i wkładamy do pojemnika, w którym zabierzemy cały posiłek. Na makaron kładziemy pesto, pokrojone oliwki i posypujemy rukolą.

Tak przygotowany posiłek jest pyszny nawet na zimno

2) Makaron lub ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

– makaron lub ciasto francuskie

Farsz:

– szpinak mrożony lub świeży
– śmietana gęsta 18%
– twaróg lub ser feta
– czosnek
– pierś z kurczaka

Jeśli przygotowujemy wersję z makaronem to gotujemy go tak jak we wcześniejszym przepisie i mieszamy z przygotowanym farszem. Dla odmiany warto spróbować z ciastem francuskim.

Tak więc najpierw włączamy piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do temperatury wymaganej dla ciasta francuskiego. Następnie na patelni smażymy najpierw przyprawionego kurczaka (warto przyprawić mięso wcześniej), dodajemy szpinak, podduszamy razem (jeżeli z zamrożonego szpinaku wydobędzie się dużo wody, to warto ją odlać). Następnie dodajemy śmietanę, ser feta lub twaróg, rozgnieciony czosnek, dodajemy trochę przypraw – pieprz i trochę soli, mieszamy i po kilku minutach wyłączamy.

Na formie do tarty wykładamy ¾ ciasta francuskiego, na nie przygotowany farsz z patelni, a z ¼ ciasta kroimy paski i na górnej warstwie układamy z nich szachownicę. Całość wsadzamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto przybierze złotawy kolor

Danie również świetnie smakuje na zimno.

3) Naleśniki z łososiem i pesto

Bardzo sycąca i smaczna potrawa, którą łatwo ze sobą zabrać.

Składniki:

Robimy standardowe ciasto jak na naleśniki, czyli:

– 0,5 szkl. mąki
– 0,5 szkl. mleka
– 1/3 szkl. wody
– 1 jajko

Farsz:

– wędzony łosoś
– pesto z bazylii – najbardziej polecane lub z pomidorów, można również dodać szpinak

Łączymy ze sobą składniki na ciasto i smażymy naleśniki. Następnie smarujemy naleśniki pesto i układamy łososia, zawijamy. Żeby było łatwiej zabrać naleśniki w pudełku, można je przekroić na pół.

Smacznego!

Komentarze

comments

Zobacz również

Senior (37 of 54)

Seniorzy mają nowe miejsce

14 października oficjalnie otwarty został Dzienny Dom SENIOR+ w Starogardzie Gdańskim. Miejsce, w którym osoby ...