Strona Główna / Gastronomia / Pestki papai maja więcej wartości niż miąższ całego owocu
papaya-771145_960_720

Pestki papai maja więcej wartości niż miąższ całego owocu

Często bywa tak, że środek owocu, czyli jego nasiona, są o wiele bardziej pożywniejsze, zdrowsze i wartościowsze niż miąższ sam w sobie. Tak też jest w przypadku papai, która ma niezwykłe walory zdrowotne.

Papaia jest owocem egzotycznym, który teraz możemy kupić bez problemu w każdym dyskoncie. Po raz pierwszy pojawiła się prawdopodobnie na terenie Ameryki, a następnie rozpowszechniła na cały świat. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a szczególnie jej wnętrze, czyli czarne pestki przypominające smakiem i wyglądem kulki pieprzu. Aby uzyskać pestki, należy przekroić owoc i wydłubać je najlepiej łyżeczką. Następnie je myjemy na sitku i odstawiamy do wyschnięcia.

Najlepiej wybierać w miarę możliwości żółte owoce, a unikać zielonych, gdyż nigdy nie dojrzeją nam w domowych warunkach tak jak w swoim rodzimym kraju. Żółte owoce są najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne i pożywne.

Owoc zawiera bardzo duże ilości antyoksydantów, duże ilości witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, witaminę z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, minerały tak jak: potas, magnez, miedź, żelazo i aż 212 organicznych aminokwasów. Zawiera kwas pantotenowy, który jest niezbędny do przetwarzania białek, cukrów i tłuszczy, a także wzmacnia włosy i skórę. Z miąższu bogatego również enzymy przeciwnowotworowe możemy robić smoothie, lody, desery, maseczki, lub po prostu jeść go klasycznie. A dlaczego warto wykorzystywać również pestki?

– Poprawiają trawienie i wspomagają odchudzanie

Papaina, czyli enzym trawienny zawarty w nasionach pomaga zmienić środowisko jelit na takie które będzie korzystne dla dobrych bakterii.

Nasiona papai zapobiegają również nadmiernemu odkładaniu się w organizmie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu procesy trawienne są przyspieszone i łatwiej jest pozbyć się zbędnych kilogramów.

– Są pomocne przy leczeniu niewydolności nerek

– Mają działanie anty pasożytnicze, dzięki zawartości alkaloid karpaina

– Pomagają usprawniać pracę wątroby szczególnie gdy komuś grozi marskość tego narządu.

Zaleca się spożywanie 1 łyżeczki pestek, przez około miesiąc, a później przerwa i znowu. Pestki zmiel i wymieszaj z sokiem z cytryny lub limonki, taką mieszankę można pić np. jako dodatek do wody.

– Pomagają w walce z takimi wirusami jak salmonella i gronkowiec

Dla uzyskania efektów nasiona warto spożywać regularnie przez okres 15-30 dni. Można je zmielić i dodawać np. jako przyprawę, parzyć jako dodatek do herbaty. Pamiętajmy, że mają ostrawy smak, przez co z jednymi potrawami będą się komponować lepiej a z innymi niekoniecznie.

Komentarze

comments

Zobacz również

c700x420

Saunowanie, a później kąpiel w morzu – taka atrakcja w Sopocie!

Gdyby ktoś ci powiedział, że w grudniu będziesz kąpać się w Bałtyku, to pewnie zacząłbyś ...