Strona Główna / Gastronomia / Nie wyrzucaj pestki od awokado – nawet nie wiesz, jakie ma właściwości!
avocado-2115922_960_720

Nie wyrzucaj pestki od awokado – nawet nie wiesz, jakie ma właściwości!

Do tej pory pewnie przepoławiałaś awokado, wyjmowałaś pestkę i wyrzucałaś. Zobacz, co możesz z nią zrobić. Ma niezwykłe właściwości antyoksydacyjne i poprawiające metabolizm, jeszcze większe niż sam miąższ.

Już sam miąższ awokado jest bardzo zdrowy i smaczny. Ma mazistą, tłustawą konsystencję. Po odpowiednim przyprawieniu jest bardzo smaczne. Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Dzięki połączeniu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz sporej dawki witaminy E wspomaga pracę mózgu.

Specjalne fito-składniki zawarte w awokado pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu, co pomaga chronić serce przed chorobami. Dodatkowo działa odmładzająco, wspomaga pracę układu trawiennego, chroni wzrok.

Na stronie dietetyka pani Katarzyny Gurbackej możemy przeczytać o właściwościach pestki awokado:

Pestka awokado ma ogromne właściwości antyoksydacyjne – przeciwutleniacze w niej zawarte opóźniają procesy starzenia oraz wspomagają funkcjonowanie wszystkich układów w naszym organizmie. Przeciwutleniacze, jakie zawiera pestka awokado, są jednymi z najsilniejszych, jakie występują w naturze.

Co ciekawe pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ.

Jak zatem wykorzystać te dobroczynne właściwości pestki?

Pestkę awokado możemy starkować na tarce, uprzednio zdejmując łupinę, którą jest otoczona. Albo innym sposobem możemy ususzyć pestkę i zmiksować w młynku do kawy, albo też starkować.

Tak więc z pestki możemy zrobić:

1) Maseczkę do twarzy. Maseczka ma działanie odżywiające, wygładzające oraz oczyszczające. Stosowana regularnie sprawi, że twarz będzie wyglądała świeżo i promiennie. Świeży starkowany miąższ można wcierać w skórę, okrężnymi ruchami, tak jak byśmy robiły peeling lub wymieszać np. z olejem kokosowym i nałożyć na twarz.

2) Rozdrobniony miąższ możemy wykorzystać w potrawach, deserach, koktajlach jako dodatek.

Możemy go dosypać praktycznie wszędzie. Do ugotowanych ziemniaków, do chleba, który pieczemy, do pasztetów domowej roboty, do koktajli, smoothie, wszędzie gdzie tylko damy radę!

3) Herbata. Rozdrobniony miąższ zalewamy gorącą wodą, tak jak zieloną herbatę i parzymy około 10 minut. Warto dodać np. troszeczkę swojej ulubionej herbaty dla lepszego smaku, dodać owocowego soku lub dosłodzić miodem.

4) Dodatkowo miąższ opóźnia proces fermentacji potraw, dzięki mocno antyutleniających właściwościach, mających aż 50 razy większą siłę, niż witamina E. Można dodać ją np. do guacamole.

Komentarze

comments

Zobacz również

c700x420

Saunowanie, a później kąpiel w morzu – taka atrakcja w Sopocie!

Gdyby ktoś ci powiedział, że w grudniu będziesz kąpać się w Bałtyku, to pewnie zacząłbyś ...