luka
Strona Główna / Gastronomia / Jak wybrać słodkiego i soczystego arbuza?
watermelon-815072_640

Jak wybrać słodkiego i soczystego arbuza?

Sezon na arbuzy w pełni. Ten owoc świetnie gasi pragnienie w upalne dni, dobrze nawadnia organizm, a w dodatku jest pyszny…jeśli wybierzesz ten odpowiedni. Jak sprawdzić który jest najlepszy?

Kilka rad:

1) Dojrzały arbuz ma żółte plamy na spodzie lub paski. Im bardziej ciemnozielony, beż żółtych czy białawych plam lub pasków, tym mniej dojrzały.

2) Im większy arbuz, tym bardziej dojrzały. Małe arbuzy prawdopodobnie zostały przedwcześnie zerwane. Co ciekawe, te owoce po zerwaniu, nawet gdy przez jakiś czas leżakują, już nie dojrzewają.

3) Charakterystyczny dźwięk. Gdy popukasz arbuz i będzie się wydobywał charakterystyczny „bębenkowy” dźwięk, oznacza to, że owoc jest dojrzały.

4) Ogonek arbuza powinien być suchy i brązowy. Jednak nie zawsze łatwo to dostrzec.

5) Soczysty arbuz będzie ciężki. Inny może być duży, ale lekki w wyniku np. przerośnięcia.

6) Jeżeli arbuz jest przekrojony, to wybierz ten z jak najciemniejszymi pestkami.

Komentarze

comments

Zobacz również

autumn

Lato odeszło – przyszła jesień!

Dzisiaj (22.09) wita nas jesień. Przez jednych lubiana, a inni już czekają na następne lato. ...