luka
Strona Główna / Finanse / Dlaczego masło drożeje? – w zdecydowanej mierze to wina Unii Europejskiej!
masło

Dlaczego masło drożeje? – w zdecydowanej mierze to wina Unii Europejskiej!

W ostatnim czasie wielu z nas winą za wysokie ceny masła oskarża obecne władze krajowe. Tymczasem okazuje się, że w dużej mierze jest to wina Unii Europejskiej, a ceny byłyby jeszcze wyższe dla Polaków, gdyby nie pomoc ze strony rynku amerykańskiego.

Ceny masła to jeden z najbardziej drażliwych tematów ostatnich tygodni. Wystrzeliły one bardzo wysoko w górę i dziś za kostkę masła płacimy ok. 6 złotych, podczas gdy jeszcze kilka lat temu spokojnie cena była niższa o połowę. Nie dziwi więc irytacja Polaków, jednak główny problem leży po stronie jak zwykle regulacji z Unii Europejskiej.

Prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskiej Waldemar Broś powiedział, że masło podrożało w Polsce, bo jest na nie duży popyt na rynkach zagranicznych. Równie duży eksport na zagranicę obserwuje się na rynku śmietany, z której wyrabiane jest masło. Obecnie ceny na rynku masła nie są jeszcze tak duże, jak na rynku zbytu śmietany. Śmietanę bowiem można sprzedać za 25-27 złotych za kilogram a masło w kostce w zbycie kosztuje 22 złote za kilogram.

Okazuje się, że na polskim rynku krajowym ceny nie są podnoszone zbyt mocno, gdyż nasz sektor spółdzielczy czerpie spore przychody z eksportu, jaki narodził się w USA. W Ameryce kilka firm margarynowych niespodziewanie przegrało głośne procesy i idzie ogromna promocja medialna masła. Amerykanie odwracają się od margaryny, a w związku z tym rośnie popyt na masło.

Jeśli jednak na świecie pojawił się olbrzymi popyt na masło, to logiczne jest, że produkcja mleka powinna się zwiększyć. Tak zachowałby się wolny rynek, jednak Polska od kilkunastu lat tkwi w socjalnej utopii Unii Europejskiej. Na nasz rynek rolniczy narzucone są kwoty produkcji mleka uruchomione przez Komisję Europejską. Skoro wskutek regulacji unijnych mleka na rynku jest mniej, a rośnie zapotrzebowanie na przetwory mleczne jak masło czy śmietana to z automatu ceny na tych rynkach muszą rosnąć i tak się dzieje. To regulacje unijne i zmniejszenie produkcji mleka sprawiło, że przetwory mleczne są coraz droższe w produkcji, gdyż jednego ze składników produkcji jest mało na rynku.

W czerwcu na europejskich giełdach towarowych ceny masła wzrosły do rekordowego poziomu 5581 EUR/t, tj. o 16 proc. w stosunku do maja.

Ceny mleka surowego nadal są znacznie wyższe niż przed rokiem. W okresie styczeń-maj br., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., cena skupu mleka wzrosła o ponad 24 proc.

Dla Unii Europejskiej i jej władz to fantastyczna sytuacja. Masło każdy z nas kupuje codziennie. Jeśli jego cena będzie rosnąć, to wpływy z podatków w całej Europie rosną. Obywatele w różnych krajach pretensje mają do rządów krajowych, a tymczasem w dużej mierze winne są chore regulacje unijne, które niszczą naturalne mechanizmy rynkowe.

Oczywiście politykiem, który w pełni to dostrzega, jest w Unii Europejskiej polski europoseł Janusz Korwin- Mikke, który brał udział w dyskusji na temat cen mleka w Europie podczas jednej z debat. Niestety socjaliści z Brukseli chyba dalej nie wiele rozumieją, w czym tkwi problem i tego, że producent chce produkować dużo, a nie być ograniczany na każdym kroku….

Red. źródło danych liczbowych stooq.pl

Komentarze

comments

Zobacz również

autumn

Lato odeszło – przyszła jesień!

Dzisiaj (22.09) wita nas jesień. Przez jednych lubiana, a inni już czekają na następne lato. ...

luka