Strona Główna / Gastronomia / Co można zrobić z najtańszego owocu w tym sezonie?
arbuz

Co można zrobić z najtańszego owocu w tym sezonie?

W niektórych sklepach kosztuje już nawet 0,99 zł//kg ma pyszny, soczysty, czerwony miąższ. Wiadomo, że chodzi o arbuza. To bardzo tani i popularny owoc o tej porze roku. Właśnie teraz jest najbardziej słodki, aromatyczny i soczyście chrupiący. Zazwyczaj kroimy go i wykładamy na talerz, ale z arbuza można zrobić o wiele więcej!

Pyszny drink arbuzowy:

– mały schłodzony arbuz
– sprite
– rum
– sok z limonki
-słomki

Odkrawamy czubek arbuza i wykrajamy miąższ. Miąższ blendujemy w pojemniku z rumem i sokiem z limonki. Do miąższy dolewamy sprite, mieszamy i całość przelewamy do wnętrza arbuza. W arbuzowej „przykrywce” którą odcieliśmy na początku, na obrzeżach wykrawamy otwory w kształcie np. trójkata, przez które włożymy słomki. Smacznego!

Lody arbuzowe:

-Arbuz
-Mleko
– Miód

Arbuz blendujemy razem z mlekiem i miodem. Mus arbuzowy przelewamy najlepiej do specjalnych foremek i zamrażamy.

Arbuz zatopiony w czekoladzie:

– czekolada
– orzechy
– arbuz

Arbuza kroimy w trójkąciki i odkrawamy skórę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy rozkruszone orzechy. Maczamy czubki arbuza w czekoladzie i kładziemy na talerz. Arbuza warto wcześniej zmrozić, żeby czekolada szybko zastygła.

Komentarze

comments

Zobacz również

Senior (37 of 54)

Seniorzy mają nowe miejsce

14 października oficjalnie otwarty został Dzienny Dom SENIOR+ w Starogardzie Gdańskim. Miejsce, w którym osoby ...